May 26, 2010

Day 4 - Your Favorite Book

Kalau masa aku duduk hostel dulu mase tu aku form 2, memang mase tu musim novel lah. Aku suka novel Ombak Rindu. Fuhh memang meleleh lah baca novel neh. Dalam hostel kitorang pinjam buku macam pinjam kat library. Owner bagi tempoh bape hari untuk bace novel tu sebab permintaan sangat tinggi time tu. Novel neh memang top lah dalam hostel. Mengalahkan buku teks sekolah. Berpindah randah novel tu. Kejap blok depan kejap blok belakang kejap blok tengah, blok aku.


Blok aku blok yg paling serammm. Pasal ade budak nampak ade budak kecik main guli. Lagi satu pasal aku neh paling malas nk pegi solat maghrib berjemaah kat surau aku suka mandi petang lambat-lambat. Agak-agak time aku nk mandi tu mesti tengah azan. Baru ade can tk yah g surau. Haa balasannya time aku tengah nk pakai baju kat dorm dengan sorang kawan aku neh, hantu sergah die kat loker die. Nasib hantu tu tk sergah loker aku. Tapi time kawan aku menjerit tu, aku bukan main laju berlari keluar dari dorm.


Asal asek melalut je neh? Okay sambung pasal novel Ombak  Rindu. Aku bace time turn kawan aku. Aku cakap kat die sebelum die pulang tu bagi aku dulu sebab aku nk bace. Aku mintak die sehari je bace novel tu. Memang tk buat hormwork, study sume lah pasal nk habis kn novel tu. Dah lah tebal gilews-gilews. Euww asal rempit sangat neh?


Kalau lah semangat aku nk bace novel tu same macam aku nk bace buku teks sejarah, mesti cikgu Fadzil, cikgu sejarah aku tu pecaye yg aku top score dalam class mase aku form 5. Cikgu Fadzil neh siap bagi balik kertas omr suruh kitorang tanda then bagi markah kat die. Bile turn aku, aku cakap aku punye markah dalam 30++ macam tu die boleh kate "oh tk salah lah saya tanda awak punye neh. saya ingat saya salah tanda. awak tiru ke neh?". Amboii celupar betul mulut cikgu neh. Mentang-mentang aku selalu tido time die ngajar lepas tu sebelum neh aku punye markah belas-belas je bila aku dapat markah tinggi siket terus kate aku meniru. Aku sendiri tk sangka lah aku dapat markah tinggi macam tu sebab setahu aku, aku memang hentam je sume jawapan. Pfftt.


Lepas habis bace Ombak Rindu tu kawan aku kate ade kesinambungan Ombak Rindu, Cinta Tiada Akhirnya. Punya lah aku tunggu turn aku tapi tk dapat-dapat, haa baru sekarang aku dapat bace tu pon pasal cousin aku bagi pinjam. Nk menangis tau tk dapat bace kesinambungan neh. Memang terharu gile aku tunggu dari form 2 sampai lah aku dah nk masok tahun kedua kat U neh haa baru dapat bace. Tk cukup dengan tu bace novel neh pon meleleh jugak segala air mata hingus bagai. Sape yg pernah bace tu fahamlah perasaan aku neh. 


Kalau muka macam neh, laki memang jarang balik rumah.


Tau tk ape yg best cerite novel neh? Aku paling suka part Hariz yg memang hari-hari tk sabar nk balik rumah pasal rindu isteri die Izzah kat rumah. HARI-HARI okay. Lunch time mesti die balik rumah sebab die nk makan dengan isteri die. Balik kerja terus balik rumah sebab tk sabar nk tengok muka isteri die. Fuhhh heaven tk heaven kalau dapat suami macam tu? HAHAHA pasal kawen lagi? Dah dah lah deya oiii. Okay byee !



12 comments:

Najwa Abdul Aziz said...

ombak rindu??? syok!
kite bace mase tgh 2ggu result spm.
ahax..
waah..
da lame x lelh2 bace novel.
kne g pjm jiran sblh nih! ;)

Deya Zanial said...

haa habis bace tlg bg deya pinjam plak okay? HAHA :))

fara. said...

aku tak suka novel sebab tebal macam kamus so aku malas nak bace
tapi fact aku suka bace kamus :)

Deya Zanial said...

hahaha. aku bace pon tu je. aku bukan yg jenis gile novel. baik aku tido dari gile kat novel kn? yg novel men are from mars women are from venus pon dah setahun tp introduction pon aku tk habis bace lagi hahaha.

fara. said...

aah ye ye
aku tau kau malas membace
same je ngan aku
HAHA

Johnny Pimples said...

eh baru perasan you ada dimples :D

Deya Zanial said...

fara : tk tk. kau lagi pemalas. aku lebih rajen siket dari kau.

john : mane ade ! itu buat buat jelah haha.

fara. said...

ahhhh same je. kan kite duduk sebelah2 dulu mase kat sekolah. haha

Deya Zanial said...

hahahaha ! jgn lah nk same kn ddk sebelah sebelah kau malas aku pon malas. tp aku lebih pade nab sbb tu aku rajen. naseb aku ddk tgh. so balance malas dengan rajen. haha.

Johnny Pimples said...

haha dimples boleh buat2 eh? haha gila cool. tapi i punya ori. hee :D

Deya Zanial said...

wekk ! tk jealous pon ;p

Deya Zanial said...

wekk ! tk jealous pon ;p