February 1, 2010

Pemalas !


Tadi di kelas BEL ade beberapa my classmates yg tk bawa text book. Lecturer sangat marah. Aku rasa kalau aku pon aku marah. Bukannya berat pon buku tu. Nipis je. Cuma 27cm x 21cm je pon. Makin besar, makin malas manusia neh sebenarnya. Aku sendiri pon macam tu kadang kadang. Dulu masa abang darjah satu dah kene basuh kasot sekolah. Aku pon sebok nk tolong basohkan. Tapi bila dah ade kasot sekolah sendiri kalau boleh nk upah adik seringgit tolong basohkan. Bila aku pikir pikir balik, memang betol pon. Manusia semakin malas. Makin siket buku yg kene bawa ke kelas, semakin malas nk di bawa.
Justify Full

Sekola Rendah
Kalau masa neh, mesti pakai kasot bata. Semakin tebal tapak kasut tu semakin canggihlah kononnye. Pakai mesti yg ber-gam. Makin banyak gam makin cantik kasot tu. Biasanya 2 hingga 3 je gam tu. Tapi kalau boleh nk cari yg tiga lah. Baru nampak kelainan siket banding dengan kawan kawan. Pasal beg plak mesti pakai beg yg beroda. Kalau aku dulu pakai beg power rangers perempuan yg warna pink tu. Wahh dulu kalau ade je cerita power rangers mesti bergaduh gaduh nk cop hero warna ape. Kalau perempuan cuma ade dua je, pink dengan kuning. Aku mesti nk warna pink sebab warna pink orang putih, yg kuning tu nigger. Sape nk nigger ye dak? So beg sekolah rendah aku yg power rangers pink lah. Mase datang sekolah kemain belagak lah tunjuk kat kawan kawan pakai beg tu. Mase tu beg memang berat bagai lah. Memang kene heret je lah tk boleh nk di sandang. Mahu patah tulang bahu. Sume buku di bawak. Ape tak nye satu subjek ade yang setengah jam. Paling lama pon sejam je. Kelas start dari pukol 1.30 pm sampai 6.30 pm. Dalam sehari tu ade lah dalam 5 hingga 7 subjek. Jadi buku yg dibawa memang hampir ke semuanya lah. Beg besar, muatan boleh masuk banyak. Aku rasa memang semua buku lah aku bawak. Satu subjek kadang kadang sampai 3 buku tulis garis yg saiz kecik. Contoh lah dalam sehari ade 5 subjek. 3x5=15 buah buku kecik. Tambah dengan 5 buah buku teks. Dah 20 buah buku yang di bawak. Ade subjek yg guna buku aktiviti. Dalam sehari tu ade lah bawak 20 hingga 25 buah buku. Bayangkan, masa darjah satu berpuluh buah buku di bawa. Ntah guna ke tk itu belakang punya cerite. Daripada tk bawak kene denda berdiri masa waktu mengajar baiklah di bawa je semua kn?



Sekolah Menengah
Naik je sekolah menengah masing masing pakai beg mesti ade brand. Kalau tk, tk style-lah kn? Beg mesti brand yg mahal mahal. Contoh macam Converse, Body Glove, Quicksilver dan Roxy. Kasut plak mesti lah brand Converse Chuck Taylor. Kebanyakan pakai line merah or biru. Tk pon ade juga yg pakai Jack Purcell. Itu dah cukup membuatkan yg kite di kategorikan dalam first class level. Dah tk pakai dah kasut Bata, All America mahupun North Star. Itu second class level punya. Mase neh masing masing dah besar, jadual buku sendiri. Mase neh kalau boleh nk mengsiket kn buku yg di bawa. Tk kn dah pakai beg mahal mahal, nk bawak sampai gelembung beg tu. Nampak nerdy nanti kawan gelak. Malu lah kononnye. Asal buku yg rase tk digunakan tk nk di bawa. Tk pon kalau ade yg lebih pandai, tinggalkan buku teks bawah meja. Senang siket. Esok tinggal bawa buku tulis je. Buku tulis tu tk lah berat mana kalau nk di bandingkan dengan buku teks yg tebal gedabak. Mase neh dalam sehari tk banyak sangat subjek sebab ikot masa. Setiap satu masa adelah dalam 35 minit. Kalau dulu masa sekolah rendah, satu masa 30 minit je. Dalam peringkat menengah neh satu subjek ade sampai tiga masa. Paling kurang pon dua masa. Kiranye dalam satu subjek adelah dalam 1 jam 10 minit ke 1 jam 45 minit. Jadi dalam sehari ade lah dalam 5 subjek je. Buku tulis biasanya satu hingga dua buah buku je mengikut subjek. Ade juga sampai tiga. Tapi budak sekolah menengah neh akal kan panjang. Buku teks di tinggalkannya. Bawa buku tulis je dari rumah. Jadinya dalam sehari bawa buku tk melebihi 10 buah buku.




Universiti
Masa neh pakaian dah tidak lagi terikat. Jadinya boleh pakai kasut mahupon sandal. Baju pon sebarang je asalkan tk mencolok mata itu sudah lepas. Masa neh kebiasaannya perempuan nk tunjuk lah style dorang antara satu sama lain. Semakin ber-style semakin menjadi perhatian ramai. Ade juga yg berpakaian yg ade brand, biar nampak ade class siket. Jalan mesti dalam berkumpulan dalam 3 hingga 5 orang. Semasa berjalan sentiasa bermain dengan rambut. Handphone mesti ade di tangan. Tk kn tk nk tunjuk yg kite pakai Iphone kan? Mahal kot. Tk pon blackberry ke kn? Orang orang tertentu je yg mampu memiliki handphone tu. Padahal tk sedar tu pakai Iphone made in China kat Seremban yg beli satu free satu. Dari jauh mane orang perasan kn kite pakai made in China ke ape. Yg penting aku ada kau tk de. Betol tk? Dalam sehari cuma ade dua hingga tiga subjek je. Ade tu cuma satu subjek je. Buku pon bawa teks book dengan note book dah cukup. Kalau malas sangat tk payah bawa buku, isi beg dengan peralatan make-up. Ade sekali kantoi kat cafe tengah makan tibe tibe compac powder terjatuh, siap ade tag harga lagi. Gelabah nk amek compac powder tu. Yelah pakai Silky Girl punya je. Ingatkan pakai beg Guess yg beli kat Dataran Pahlawan Melaka tu pakailah peralatan make-up mahal, rupanya beli kat Guardian time Chinese New Year sales.


Jelaskan kat atas ape yg aku cakap? Manusia neh semakin dewasa tahap kemalasan semakin membesar. Ikut ketumbuhan badan juga malas neh. Tapi kadang kadang tk juga. Ade je orang kurus pemalas, orang gemuk rajin. Aku neh tk kurus tk gemuk, kiranya aku neh tk lah rajin tk lah malas. HAKHAK ! -__-"

2 comments:

Zulhelmi said...

nonono. manusia makin lama makin matang untuk membuat keputusan.
contonya masa susun buku nak bawa. memang ler kita kena bawak buku yang penting je. buku tak penting tak perlu.

Deya Zanial said...

mungkin betul. tp biasenye mmg sengaja tk bawa sbb tk nk memberatkn bahu.