January 14, 2010

14th JANUARY 2010
9:50PM

Tadi aku macam tk de keje so ternampak satu buku hitam. Aku bukak lah. Belek satu satu tengok. Sekali terjumpa satu surat. Sangat dah kuning, terkoyak siket siket, ink pon macam dah kabur kabur je. Tersenyum aku bace isi surat tu. Sangat kelakar juga. Bile pikir pikir balik macam mana aku rasa bila dapat surat tu macam "haha tk sangke betol mase kecik aku macam neh".

Surat neh aku dapat daripada Hafiz Nasir. Actually yg die bagi neh biodata. Budak budak dulu kan kalau nk berkenalan mesti cakap neh "saya nk biodata awak boleh?". Biasenye laki lah yg mintak. Ikot adat mase kecik dulu, kalau laki mintak biodata perempuan maknenye budak laki tu suka kat kita. Si Hafiz neh mintak biodata aku. Woahh mase tu dah mula lah aku perasan cantik. Yelah dah ade orang mintak biodata kite, maknenye Hafiz neh suke aku lah. Dengan kata lain aku neh cantik lah. HAHAHA !



Aku nk buat biodata untuk die, fuhhh banyak kali aku renyuk kan kertas. Asal tulisan buruk siket terus buat baru. Adelah dalam sebelas dua belas kali baru jadi. Itu pon cuma tulis nama, tarikh lahir, makanan kegemaran, minuman kegemaran dengan ucapan. Apehal bebal gile doh aku dulu? Jahil gile. Alaa kau neh babal bebal pulak? Mase tu kan kau baru form 1 kot.

Aku kenal die pon masa kat sekolah agama. Aku tk same sekolah menengah dgn die. Sekolah die sebelah je sekolah aku. Tapi kitorang jumpa masa sekolah agama jelah. Kalau dah ade orang suke kite, memang rajin lah kan pegi sekolah. Nawaitu ergi sekolah agama sebab nk jumpe budak laki neh je.

Mase dapat biodata die neh, setiap setengah jam lah bace. Kalau buat presentation for sure-lah full mark. Boleh hafal dah ape yg die tulis dalam tu. Aku ingat nk scan surat neh. Tapi malas lah pulak. So aku tulis jelah ape yg die tulis.


"kehadapan Hidayah yang sangat cantik. saye sebenarnye nk berkenalan dgn awak dgn lebih rapat lagi. sebab awak nie ade sikit kelainan diantara semua bebudak perempuan yg pernah saye kenal. kalau boleh saye nk jadi pakwe awak. Ha ! lagi satu saye nk beritahu awak yg biodata yang syikin bagitu bukan saye yg tulis tapi die yg tulis padahal saye tak suruhpon. ok lah saye harap awak dapat balas surat saya nie dan Bye bye cik hidayah yang cantik lagi unik. sory kalau tulisan saye nie tak cantik macam awak."


Bapak jiwang kan surat neh. Mase neh sebagai seorang budak perempuan yg baru menjejak kan kaki di sekolah menengah tibe tibe ade budak laki nk kenal, kasi ayat gile jiwang macam neh memang aku lah cair. Hati melonjak lonjak lah mase tu kan. Tapi kalau sekarang lah ade budak yg nk berkenalan dengan aku kasi surat macam tu memang aku sembur gelak lah kat muka budak tu.

Tapi at least ade jugak lah bende yg aku lalui yg aku sendiri tk sangke yg aku pernah lalui bende bende macam neh kan. Budak budak mase tu kan, so tk de salahnye untuk jadi bahan gelak masa sekarang neh. Macam sekarang neh, ape kite buat kite rase dah cukup matang. Tapi bile usia dah lebih lanjut, kite kenang balik ape yg kite buat masa sekarang, ade jugak rase macam "tk matang betul aku masa tu" betol ke betol?


6 comments:

Zulhelmi said...

peh simpan lagi sey. ege,

Deya Zanial said...

bukan simpan. tapi terjumpa lah. hehe.

Zulhelmi said...

kalau jumpa kira simpan lah kan?

Deya Zanial said...

maybe terselit je ke. who knows en?

kiki said...

baikkk. deya yang sangat cantik dan mempunyai keunikan yang luar biasa. ehehe

Deya Zanial said...

ape yg keunikan luar biase tu? haha.