Sejak kebelakangan neh mood aku ntah kenapa. Rase nk amek pistol shot tepat kat kepala neh terus -.-" Cuti neh memang aku set untuk masakkk je. Ingat nk amek licence tapi rasa malas pulak. Mak aku asek kate "suruh je kak laki kau tu jadi driver nanti" -.-"
Hari neh aku buat Caramel Pudding. Kalau nk beli kat kedai dah lah mahal siket pulak tu. Nk buat taik gigi pon tk cukup tau tk? So hari neh nk share Caramel Pudding Recipe. Tadi call mak banyak-banyak kali baru dapat. Dah lah bangun-bangun je terus tk de.
d : mak susu sejat dengan susu cair same tk?
m : tk same, lain.
d : tapi akak shake tin tu berbunyi macam air je.
m : oh haa same.
d : same ke tk same neh? -.-"
m : same-same. kenapa?
d : mak kukus tu ape?
m : kukus tu yg macam nk masak siakap stim tu, yg ade air...
d : ohh haa tau-tau. okay lah byee ! *terus letak*
Okay bahan-bahan die :
1 tin susu cair.
5 sudu besar gula.
25gram gula kaster.
1 sudu kecil esen vanilla.
1/2 sudu besar tepung jagung.
2 biji telur.
- Pukul telur dan gula kaster sampai kembang, then masukkan sikit-sikit susu cair.
- Masukkan esen vanilla dan tepung jagung. Pukul-pukul sampai puas hati then ketepikan.
- Lepas tu nk buat gula perang pulak. Masukkan gula dalam periuk kecil dengan menggunakan api kecil je sampai gula tu cair dan jadi perang then masukkan dua sudu air.
- Masukkan gula perang sepantas kilat dalam loyang sebab gula tu cepat gile mengeras. Tapiskan campuran gula+susu sejat tadi atas gula perang.
- Kukus selama 35-40 minit. Siap.
Senang kan? Memang senang lah. Jangan tipu cakap susah. Tapi yg gula perang tu aku buat memang susah. 3 kali gula tu hangus -.-" Tibe-tibe mak balik terus tolong buatkan gula perang tu terus keluar balik. Macam super heroin pulak.
No comments:
Post a Comment